Već duže vreme razmišljaš o tome da odeš na studentski razmenu i provedeš nekoliko meseci u drugoj državi, stekneš nove prijatelje iz cele Evrope i sveta, usavršiš jezik i stekneš jedno neverovatno iskustvo? Većina studenata koji su se upustili u ovu avanturu složiće se sa nama da je 10 razloga za odlazak na razmenu malo, ali mi smo se potrudili da te ubedimo zašto ne treba da odugovlačiš, već se prvom prilikom prijaviš za neku od studentskih razmena.

 

  1. Naučićeš nešto više o svetu

“Svet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu te knjige”, rekao je Sveti Augustin. Putovanja, a samim tim i odlazak na razmenu, mogu te naučiti mnogo više od bilo kojeg univerzitetskog kursa. Uče te o kulturi zemlje u koju ideš. Iskoristi priliku i razgovaraj sa lokalcima! Tako ćeš na najbolji način naučiti nešto više o njihovim razmišljanjima, običajima, tradiciji, ali i istoriji.

 

  1. Naučićeš nešto više i o svojoj zemlji

Ukoliko se odlučiš da odeš na razmenu, naučićeš mnogo o drugim stranim kulturama, ali i o svojoj. Uvidećeš kulturne razlike i videćeš po čemu je tvoja kultura posebna. Nakon što se vratiš kući posle nekoliko meseci, gledaćeš svoju državu drugim očima.

 

  1. Naučićeš više o sebi samom

Možeš naučiti mnogo o sebi kroz ovo putovanje i to tako što ćeš uvideti kako se osećaš kada si daleko od svoje zemlje. Videćeš kako se osećaš po pitanju stranih ljudi, koliko znaš ili ne znaš o svetu.

 

  1. Postaćeš tolerantiji

Tokom studentske razmene upoznaćeš mnogo ljudi koji su drugačiji od tebe. Naučićeš da ceniš i prihvatiš različitosti i to će te učiniti otvorenijim i pristupačnijim.

 

  1. Doživećeš nezaboravne momente i iskustva

Najnegovanije uspomene su one iz vremena kada si putovao sa svojim internacionalnim prijateljima i istraživao nova mesta. Imaćeš uspomene kakve nikada nećeš pronaći kod kuće. Videćeš i prelepe pejzaže i mesta koja ne postoje tamo gde ti živiš. Upoznaćeš ljude koji će ti promeniti život i način razmišljanja, ili ćeš možda probati nešto što do sada nisi imao prilike da probaš.

 

  1. Postaćeš samostalniji

Ovo putovanje će te neizbežno napraviti samostalnijom osobom, sa više samopouzdanja. To ćeš uvideti kada uspeš da savladaš prepreke bez ičije pomoći, a koja ti je uvek dostupna kada si kod kuće. Brzo ćeš saznati da si mnogo snažnija i hrabrija osoba nego što si očekivao/la.

 

  1. Dobićeš mnogo novih znanja

Kada putuješ, možeš naučiti mnogo korisnih stvari. Ove stvari mogu bili svašta - od lokalnih recepata do novih, efektivnijih solucija za neke svakodnevne probleme ili novi vid stvaranja nečeg novog.

 

  1. Poboljšaćeš jezik

Iako npr. Odlaziš na razmenu u državu gde se priča isti ili sličan jezik kao tvoj, i dalje možeš naučiti neke nove reči i ekspresije koje ćeš moći da koristiš tamo. Ukoliko ideš u državu gde se govori drugačiji jezik od tvog, naučićeš još više. Studentske razmene su odlična prilika da usavršiš jezik koji si učio, ili pak naučiš novi. Iskoristi priliku da upoznaš lokalce i poboljšaš svoje jezičke veštine.

 

  1. Motivisaće te

Nakon dolaska kući bićeš mnogo motivisaniji/a nego pre odlaska. Tokom tvog putovanja, možda si naučio/la neke stvari koje želiš da isprobaš i kod kuće. Možda želiš da testiraš nove veštine i znanja. Tvoje iskustvo će ti dati mnogo nove energije.

 

  1.  Dobićeš priče koje ćeš prepričavati svima

Tokom razmene sigurno ćeš doživeti neka nova luda iskustva, uglavnom pozitivna, koja će postati tvoja priča koju ćeš pričati svima. Kada odrasteš i osvrneš se na svoj prethodni život, shvatićeš koliko si toga iskusio i proživeo u životu. Mnogi studenti mogu da ti potvrde da će ti ovo iskutvo doneti sreću i zadovoljstvo, i da ćeš ga pamtiti do kraja života.

 

Mina Mihailović