Vebinar Youth Mobility Open Day, koji smo organizovali uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, imao je za cilj da mladima predstavi različite mogučnosti odlaska na razmenu, i na taj način se upoznaju sa različitim kulturama i običajima i unaprede svoja znanja i veštine.

 

Sam vebinar bio je podeljen u dva panela, tako da su se u prvom panelu predstavljene omladinske razmene, a u drugom studentske razmene. Tokom prvog panela zainteresovanima su se obratili predstavnici organizacija koje se bavi mobilnostima mladih. Marija Perić koja se obratila ispred Mladih istraživača Srbije, organizacije koja je nedavno proslavila 100 godina postojanja, ukratko je predstvila volonterske kampove kao i proces prijave i odlaska na jednu takvu mobilnost. Volonterski kampovi u proseku traju dve nedelje, u njima ne mogu da učestvuju više od dva učesnika iz iste zemlje što vam pruža jedinstvenu priliku da boravite u interkulturalnom okruženju, upoznate ljude iz celog sveta i steknete nova iskustva. Jovana Divac iz Vega omladinskog centra predstavila je volontiranja koja se realizuju u okviru projekta European Solidarity Corps, a koja mogu trajati između dve nedelje i 12 meseci. Istakla je da je prilikom odabira učesnika programa presudno motivaciono pismo, koje se šalje uz prijavu, a u kom treba da objasnite vašu želju da otputujete u inostranstvo, da se posvetite toj lokalnoj zajednici, da učite o određenoj temi. Novak Simin predstavio je Letnje univerzitete (Summer University), jedan od projekata na koje je AEGEE najviše ponosan. Od kada je projekat pokrenut davne 1988. godine omogućio je da se preko 50.000 mladih i svih krajeva Evrope okupi na dve nedelje i razmenjuju iskustva, znanja i uče o raznovrsnim temama. Učešće u ovom projektu rezervisao je samo za članove AEGEE-a, međutim dobra stvar je što AEGEE ima lokalne organizacije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu i da se konkursi za nove članove raspisuju pre nego što se konkursi za Letnje univerzitete otvore!

 

Drugi panel bio je rezervisan za predstavnike organizacija i programa koji se bave akademskim razmenama - Erazmus Plus, CEEPUS, UGRAD i DAAD. Iako je ovaj tip mobilnosti rezervisan za studente, mogućnosti koje ovi programi pružaju su ogromne. Goran Bogunović ispred Tempus fondacije predstavio je programe studentske mobilnosti Erazmus Plus i CEEPUS, kao i stupendirane master programe u okviru projekta Erazmus Mundus. Ovi programi akademskih razmena pružaju studentima svih nivoa studija priliku da jedan deo svojih studija provedu na univerzitetu u inostranstvu, usavrše se na profesionalnom planu, a pored toga studentima se pruža i prilika da žive i rade u multikulturalnim sredinama te na taj način prošire svoje vidike. Dragana Obradović koja je ispred Ambasade SAD predstavila program UGRAD, program stipendija koji se dodeljuje studentima osnovnih studija. Istakla je da studenti moraju završiti barem jedan semestar kako bi mogli da konkurišu za stipendiju, a potrebno je da pokažu i liderski potencijal kroz akademski uspeh, te uključenost u društvene i vannastavne aktivnosti. Koliko je neophodno da su kandidati upoznati s vannastavnim aktivnostima pokazuje i to da se od učesnika očekuje da se kroz volontiranje bolje upoznaju s lokalnom zajednicom u koju su došli, i da na taj način doprinesu njenom unapređivanju. Programe stipendija nemačke Vlade DAAD koje se dodeljuju studentima master i doktorskih studija koji odluče da upišu studije u Nemačkoj i tamo i i završe predstavila je Daliborka Maldaner. DAAD kao svoje ciljeve između ostalog ističe: digitalizaciju, jednake mogućnosti za sve, inovacije, globalna pitanja, slobodu nauke. Istakla je da se u Nemačkoj realizuje oko 2 000 akademskih programa, što omogućava i studentima koji ne govore nemački da apliciraju za ovu stipendiju.


Razgovore su vodili Oleg Slatina i Aleksandar Jovanović koji su u ime svih zainteresovanih studenata postavljali pitanja panelistima. Ukoliko i vi imate neka pitanja i želite da saznate više o mogučnostima kratkoročnih ili dugoročnih, akademskih ili omladinskih mobilnosti vebinar možete pogledati na našem Youtube kanalu.