Duboko verujući da mobilnosti studentima i mladima pružaju mogućnosti za usavršavanje postojećih i usvajanje novih znanja i veština, Erazmus studentska mreža Srbija, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, a u okviru projekta #EUzaTEBE, objavila je Vodič za studentsku mobilnost. Cilj Vodiča je da studente u Srbiji upozna sa programima mobilnosti koji su im na raspolaganju, kao i da se, kroz iskustva studenata koji su u njima učestvovali, uvere da otići na razmenu zapravo nije toliko komplikovano. 

 

Benefiti učestvovanja u programima mobilnosti su neprocenjivi, a prema istraživanju koje je sprovela Evropska komisija 80% alumnista programa mobilnosti našlo je posao u struci u roku od 3 meseca nakon završetka studija. Pored profesionalnog usavršavanja, studenti i mladi imaju priliku da usavrše i svoje meke veštine, kao što su znanje o drugim zemljama, mogućnost interaksije i rada s ljudima iz različitih kulturnih sredina, prilagodljivost, vladanje stranim jezikom i komunikacione veštine. 

 

Pored toga što programi mobilnosti mladima pružaju mogućnost ličnog i profesionalnog napretka, oni predstavljaju siguran put ka stvaranju dodatne vrednosti u društvu i platformu za interkulturalni dijalog mladih koji doprinosi rušenju stereotipa i predrasuda. 

 

Iako se Vodič za studentsku mobilnost objavljuje u trenutku kada je kretanje ljudi ograničeno, on se ujedino objavljuje u trenutku kada polinje novi ciklus Erazmus programa za period od 2021. do 2027. Ovim priručnikom Erazmus studentska mreža Srbije želela je da podstakne mlade da nastave da ulažu u sebe, izađu iz zone komfora i oprobaju se u stvarima za koje su do sada mislili da su im nepristupačne. 

 

Ceo događaj možete pogledati na Facebook stranici ESN Srbije, a Vodič za studentsku mobilnost možete pronaći ovde.