Ove godine počinje da se sprovodi i novi ciklus Erasmus+ programa koji će trajati do 2027. godine i važno je da znamo šta nas to sve čeka, odnosno koje sve prilike možete da iskoristite dok ste mladi i studenti.

Novi program Erazmus+ 2021-2027 pored skoro dupliranog budžeta, koji sada iznosi više od 26 milijardi evra, se zasniva na tri stuba - inkluzivnost i društvena raznolikost, zeleni Erazmus+ i digitalni Erazmus+. Ovo povećanje budžeta je veoma značajno jer će omogućiti još veći broj učesnika nego do sada.

Cilj novog programa je povećanje kvalitativnog učinka aktivnosti u okviru programa i obezbeđivanje jednakih mogućnosti za sve studente, uključivanjem ljudi različitih godina, iz različitih kulturnih sredina i socioekonomskog položaja. Posebna pažnja je posvećena osobama iz osetljivih grupa, uključujući osobe s invaliditetom, poteškoćama u obrazovanju ili migrantskim poreklom, kao i osobama koje žive u ruralnim i udaljenim područjima.

Program će biti digitalizovan i pojednostavljen za učesnike. Služiće kao primer jer će podsticati učesnike da smanje emisiju CO2 odabirom održivijih prevoznih sredstava. Sredstva iz programa Erazmus+ biće usmerena i na dizanje svesti o održivosti i klimatskoj politici. Ideja je da tokom narednih sedam godina u novom programu učestvuje više od 10 miliona ljudi, koliko je ukupno učestvovalo u prethodnih trideset godina, stvarajući novu Erazmus generaciju.

Vodič možete naći ovde.

Za sva dodatna pitanja i nedomice vezane za novi program možete nam pisati na office@esn.rs ili putem društvenih mreža.

Vodič „Upoznaj Erazmus+ 2021-2027” objavljuje Erazmus studentska mreža Srbija uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.