Dugoročne razmene su super, ali preko kratkoročnih razmena poput omladinskih razmena dobijate vrlo slično iskustvo na kraći vremenski period. Koje su još od nekih prednosti i razloga zašto je dobro otići na omladinsku razmenu?

LJUDI

Kao i obično, uvek su ljudi i poznanstva najvažniji faktor gde god da odete. Divan je osećaj malo se odvojiti od svoje sredine i upoznati ljude iz drugih država. Naravno, članovi ESN-a imaju prilike da upoznaju strance na razmeni, ali potpuno je drugačiji osećaj otići u drugu državu i upoznati ljude u inostranom okruženju. Prednost je što ste na ovakvim tipovima razmena svi stalno zajedno pa se vrlo brzo upoznate i zbližite, a mana baš to što sve kratko traje pa vrlo brzo dođe vreme za rastajanje, ali vam uvek ostaju dobri kontakti.

ISKUSTVO

Omladinske razmene uvek imaju neku temu bilo to liderstvo, preduzetništvo, socijana prava ili nešto deseto. U svakom slučaju, omladinske razmene će vam biti korisne jer ćete naučiti i razviti neke soft skills, koje vam kasnije mogu koristiti u životu. Pored toga, svideće vam se radionice u zatvorenom ili na otvorenom (ili oba) kao i rad u timovima i razvijanje timskog duha.

SMALL STEPS


Za ljude koji nisu išli na dugoročne razmene na po jedan ili dva semestra, omladinske razmene su odličan izbor jer traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Dobra je ideja prvo videti kako vam leži da budete od kuće na kraći vremenski period pre nego što odete van države na nekoliko meseci. Nekoliko dana ili par nedelja vam neće oduzeti puno.

LAKŠI PROCES PRIJAVE

Ovo se nadovezuje na prethodnu stavku na spisku. Za dugoročne razmene postoji čitav proces prijave od konkursa, preko testova stranog jezika, vize, osiguranja i drugih stvari koje će vam oduzeti dosta vremena. Sa druge strane, prijave za omladinske razmene su vrlo kratke i najčešće se svode samo na slanje CV-a ili motivacionog pisma.


NOVA SREDINA


Boravak u novoj sredini uvek je dobra ideja. Lepo je naratko se odvojiti od svojih porodica i na malo živeti drugačiji život. U mom slučaju omladinska razmena je bila na planini; svež vazduh, konji, meditacija, priroda.. Šta biste više mogli poželeti? Mnogo je lakše skontentrisati se nabilo kakav rad kada ste odvojeni od gradske buke.

Ako još uvek predomisljate razmišljate da li da idete na neku razmenu, pronađite nešto što vam najviše odgovara i prijavite se.


Autor:
Aljoša Mudri