Erazmus studentska mreža Srbija je u aprilu 2020. postala jedna od članica novoosnovane Mreže organizacija za mlade i omladinskih organizacija „Različitosti nas ujedinjuju”. Mrežu čine 25 organizacija, koji žele da podstaknu interkulturalnost i razmišljanje o toj temi, smatrajući mladi nemaju dovoljno informacija i prilika da uče o kulturnim razlikama i bogatstvu istih. Osnovni ciljevi Mreže su osnaživanje kapaciteta omladinskih organizacija, širenje svesti o pripadanju različitih kultura istom društvu kao i zajedničko delovanje na donosioce odluka.

Različitosti nas ujedinjuju“ je prva mreža omladinskih organizacija u Srbiji koja se bavi  interkulturalnošću i kulturnom raznolikošću. Mreža je osnovana na onlajn konferenciji, a osnivanje mreže je bio jedan od ciljeva istoimenog projekta.

Na osnivačkoj konferenciji, Đorđo Cvijović, asistent na projektu i Zorana Milovanović, koordinatorka Mreže predstavili su akcioni plan. Glavne aktivnosti Mreže u naredne dve godine usmerene su na rad sa mladima, sa akcentom na srednjoškolce. Pored radionica, biće organizovani kvizovi, interkulturalne razmene, pravljenje filma, takmičenje „Moja zajednica u interkulturalnoj Evropi“, dok će finalni događaj biti poseta Beogradu na događaju „Srbija – interkulturalna slagalica“.

Pored Erazmus Studentske mreže Srbija, članice Mreže su i Evropski pokret u Srbiji, Evropski pokret u Srbiji – Leskovac, Centar za lokalne demokratije – Subotica, Forum civilne akcije – Požega, Timočki klub – Knjaževac, Centar lokalne demokratije – Knjaževac, Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih, Centar za kreativni razvoj – Knjaževac, Dečiji centar Zaječar, Direkcija za strategiju i integraciju Roma iz Knjaževca, EU zona, Klaster za preduzetničku podršku mladima „AKTIVATOR“, Lučani u srcu, Mađarski kulturni centar „NEPKER“ Subotica, Mladima na dar, Organizacija kreativnog okupljanja, Pokret Gorana Vojvodine, Primus Priboj, Regionalne inicijative Srema, Romski centar Požega, Somborski edukativni centar, Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, Vega omladinski centar i Zlatiborski krug.

Projekat se sufinansira iz Programa Evropske unije Podrška civilnom društvu (Civil Society Facility). Erazmus studentska mreža Srbija i njeni volonteri se raduju daljoj saradnji u projektu i širenju ideje da smo ipak na kraju dana ujedinjeni u našim različitostima. 


Aljoša Mudri