Prethodnog vikenda volonteri Erazmus studentske mreže Srbije okupili su se u Beogradu na XX po redu Nacionalnoj Skupštini. Prvo uživo okupljanje posle 18 meseci rada u online okruženju iskoristili smo da izaberemo novi Nacionalni Odbor i da diskutujemo o planovima za naredni period. 

 

Novi Nacionalni Odbor, koji će od 1. septembra preuzeti upravljanje organizacijom, čine: Oleg Slatina koji će, kao i do sada, obavljati funkciju predsednika; Bojana Ristić če obavljati funkciju potpredsednika; na poziciju zamenika menadžera za komunikacije izabrana je Svetlana Videnov; dok će Elena Stanić obavljati funkciju webmastera. “Velika mi je čast što mi je ukazano poverenje da i u narednih godinu dana predvodim Savez. Novi Nacionalni odbor, sastavljen od zaista kvalitetnih ljudi, odlučnih da u narednom periodu ulože sve svoje napore u unapređenje rada Saveza i ostvarenje zacrtanih ciljeva, daje jednu novu perspektivu nakon više od godinu dana rada u zaista kompleksnim uslovima. Iskoristio bih ovu priliku i da se zahvalim članovima odlazećeg Nacionalnog odbora na izvanrednom radu, kao i svim članovima i članicama sekcija koji su u prethodnih godinu dana neumorno radili na tome da stranim studentima koji borave u Srbiji učine boravak što prijatnim i predstave našu zemlju na pravi način." naveo je Oleg Slatina.

 

Pored toga što smo izabrali novi Odbor koji će u narednih godinu dana voditi organizaciju, ovo okupljanje iskoristili smo da se osvrnemo na sve što je do sada urađeno i distutujemo o planovima za budućnost. “Imali smo priliku da sagledamo sva dostignuća, kao i buduće planove što je nama kao novom bordu od velikog značaja. Prikupili smo veliki broj saveta, smernica i ideja koje ćemo slediti u narednom periodu.” kazala je Milena Čimpokić, novoizabrana predsednica Erazmus studentske mreže Niš, te dodaje kako je oduševljena pozitivnom energijom i ohrabrujućom komunikacijom sa starijim članovima iz Novog Sada i Beograda. Ništa manje oduševljenje ne vlada ni među volonterima iz Novog Sada. Prema rečima njihove predsednice Ivane Banjac sa Skupštine su se svi vratili sa novim poletom i željom za rad i dodaje da će se to u velikoj meri odraziti na buduće uspehe. “Smatram da je uživo događaj bio upravo ono što je bilo potrebno našoj organizaciji i volonterima da se konačno podsete kako ESN izgleda van korone, kao i da smo svi mi pravi živi ljudi, a ne neka imena koja se završavaju sa @gmail.com. Veliki korak je učinjen ka upoznavanju i zbližavanju ljudi kako u okvirima lokalnih sekcija, tako i na nacionalnom nivou, što je po mom mišljenju jedan od osnovnih preduslova za budući uspešan rad.” istakla je Banjac. 

 

Iako su lokalne sekcije tokom prethodnog perioda organizovale fizičke događaje za internacionalne studente, koji su uprkos svetskoj pandemiji koja još uvek traje ipak odlučili da se upuste u avanturu odlaska na razmeni, a za svoju Erazmsu destinaciju odabrali upravo našu zemlju, volonteri ESN-a su do sada radili isključivo u online atmosferi. Odlazeća predsednica ESN BelUPgade-a i članica organizacionog komiteta Skupštine Polina Čečina ističe da im je bilo veliko zadovoljstvo da organizuju prvi post-covid događaj i da u Beogradu ugoste sve prijatelje iz ostalih sekcija. “Još jednom smo se uverili da online događaji ipak ne mogu da se porede sa fizičkim okupljanjima. Entuzijazam, energija i su bili na značajno većen nivou.” rekla je Čečina uz konstataciju da je ovo bio sjajan doprinos budućem radu lokalnih odbora, ali i nacionalnog borda. 

Rosana Mokuš