Erazmus studentska mreža Beograd i Crveni krst Beograd su u subotu 19. marta organizovali radionicu posvećenu prepoznavanju i sprečavanju trgovine ljudima.

Pored volontera Erazmus studentske mreže, događaju su prisustvovali i strani studenti koji borave u Beogradu.

Oni su na radionici naučili da nije važno da li si siromašan ili bogat, mlad ili star, muškarac ili žena jer svako može da igra ulogu u lancu trgovine ljudima.

Takođe su imali priliku da saznaju kako da zaštite sebe i druge od predatora koji vrebaju tamo gde ih najmanje očekujemo.

Neki od saveta koje su volonteri i studenti mogli čuti su: 

  1. Ako se ponuda za posao čini previše dobra da bi bila istinita, obično jeste. Važno je zapamtiti da ne morate čak ni da napustite svoju zemlju da biste postali žrtva trgovine ljudima;
  2. Sledeći put kada razmišljate o tome da svaki trenutak svog dana podelite na društvenim mrežama molimo vas da to ne činite. Takođe, vodite računa sa kime delite svoje intimne slike, pa čak i ako su u pitanju vaši prijatelji ili partneri, jer može doći do zloupotrebe;
  3. Čuvajte svoja dokumenta i njihove kopije na bezbednom mestu kada putujete;
  4. Često kontaktirajte svoju porodicu. Ključna stvar koja vas može spasiti jeste otvorena komunikacija sa porodicom i prijateljima.