Prva Konferencija o internacionalizaciji i mobilnosti održana je 25. i 26. oktobra u prostorijama Visoke poslovne škole i Kulturnog centra LAB u Novom Sadu.

Tokom dvodnevnih aktivnosti studenti i predstavnici nekih od institucija iz Novog Sada, Beograda, Niša i Kragujevca pokušali su da približe probleme učesnika mobilnosti, kao i nove izazove koje će doneti pridruživanje Srbije programskim zemljama. 

Prvog dana predstavljeni su rezultati nekoliko istraživanja o mobilnosti studenata. Prema prvom istraživanju, važni aspekti internacionalizacije su mobilnost, badiji, smeštaj. Takođe se ističe se da postoje regionalne razlike u ovim parametrima. Rezultati WBAA-inog (Western Balkans Alumni Association) istraživanja govore o tome da naši studenti smatraju da strani studenti ne studiraju u Srbiji zbog zastarelih programa, predrasuda i nepoznavanje engleskog jezika od strane administracije. Treće istraživanje, sprovedeno od strane ESN-a, obuhvatilo je preko 500 ispitanika na sva tri nivoa visokošolskog obrazovanja. Prema ovom istraživanju, studenti za razmene uglavnom čuju od prijatelja, a najveća motivacija za odlazak na razmenu su sticanje novih iskustava, upoznavanje novih kultura i ljudi, kao i poboljšavanje uslova za posao. Ono što sprečava studente da se prijave su mišljenja da to ne mogu priuštiti, da su prijave komplikovane i strah od nepriznavanja pojedinih ispita.

Učesnici panel diskusije pokušali su da odgovore na pitanja o studentskim mobilnostima. Gordana Vlahović iz kancelarije za međunarodnu saradnju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, rekla je da je studentima potrebna podrška ne samo pre, već tokom i nakon završetka neke mobilnosti i dodala da se ne može intenacionalizacija sprovoditi samo na nivou kancelarija nego da mora postojati neki straški cilj.
Sofija Petrović iz Fondacije TEMPUS rekla integracijom Srbije u programske zemlje, naše ustanove sada postaju koordinatori na projektima, a ne samo partneri, kao što su do sada bile i dodala da će od sada obrazovanje na svim nivoima biti dostupno. U panelu su učestvovali i Maksim Karanović, član WBAA-e i Nacionalni predstavnik ESN Srbije,  Irena Radinović iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Jelena Mitrović iz Krovne organizacije mladih Srbije.

U ostatku dana studenti su u tri grupe pokušali da ponude rešenje za neke od problema koje se tiču promocije programa mobilnosti, internacionalnih studenata i reintegracije.

Drugog dana konferencije učesnici su kroz odvojene radionice pokušali da kreiraju osnove za mobility toolbox. Mobility toolbox bi bio paket alata sa smernicama koji bi pomogao studentima pre, tokom i po povratku sa mobilnosti.

Konferencija je bila organizovana od strane Erazmus studentska mreže Srbije i Western Balkans Alumni Association, uz podršku Fondacije Tempus i EU info centra.


Auror:
Aljoša Mudri

Želiš da dobijaš više ovakvih vesti? Prijavi se na naš newsletter!