“Kako provesti jedan deo studija u inostranstvu?” pitanje je koje studenti iz Srbije sebi sve češće postavljaju. Svako od nas poznaje bar jednu osobu koja se tokom studiranja uputila u neki od evropskih gradova, a po povratku priča kako joj je to iskustvo promenilo život, ali i dalje nismo 100% sigurni kako i sami da se uputimo na tu avanturu. 

 

U cilju popularizacije programa akademske mobilnosti i upoznavanja studenata s procesom prijave Erazmus studentska mreža Novi Sad (ESN Novi Sad) i Erazmus studentska mreža Beograd održali su dva Erasmus+ Chat-a tokom kojih su zainteresovani imali priliku da čuju iskustva i praktične saveta od studenata koji su već učestvovali u Erazmus plus programu akademske mobilnosti ili trenutno borave na razmeni. 

 

Prvi korak u odlasku na razmenu jeste pronaći vrstu mobilnosti koja ti najviše odgovara i konkurs za univerziteti čiji silabus ima najviše sličnosti sa silabusom na tvom matičnom fakultetu. Kako bi studentima olakšali pronalazak idealne vrste mobilnosti volonteri Erazmus studentske mreže Srbije napravili su Vodič za studentsku mobilnost koji, pored različitih vrsta akademskih i omladinskih razmena, sadrži i najčešće postavljena pitanja ali i iskustav studenata koji su na tim programima razmena učestvovali. Ovaj Vodič nastao je kao poklon studenata studentima (students helping students moto je Erazmus studentske mreže), a u cilju popularizovanja mobilnosti i olakšavanja procesa odabira idealne razmene i kasnije prijavljivanja.

 

Pored Vodiča za studentsku mobilnost više o programima razmena možeš saznati od studenata koji su na programima razmene već učestvovali. Oni ti mogu pružiti informacije iz prve ruke, budući da su kroz proces prijave i odlaska na razmeni i sami prošli, međutim bilo bi dobro da informacije koje od njih dobiješ proveriš jer su u novi ciklus Erazmus programa koji će trajati do 2021. do 2027. godine unete određene novine. To je najbolje da uradiš u Kancelariji za međunarodnu saradnju na tvom matičnom fakultetu, jer ti oni mogu dati sve relevantne informacije koje se tiču konkursa koji su otvoreni za tvoj smer.

 

Erazmus plus je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata iz oblasti obrazovanja, omladine i sporta. U oblasti obrazovanja prioriteti Erazmus plus programa su unapređivanje visokog obrazovanja, jačanje veza između formalnog i neformalnog obrazovanja, stvaranje dodatnih vrednosti za evropski prostor obrazovanja i povezivanje zemalja članica u definisanju obrazovnih politika. Sprovođenje programa deli se na programske i partnerske zemlje. Republika Srbija je od februara 2019. godine punopravna članica (uz sve zemlje članica EU, Norvešku, Turksku, Lihtenštajn i Severnu Makedoniju) Erasmus programa. Nedavno je počeo novi ciklus Erasmus programa koji će trajati od 2021 - 2027. godine i u okviru ovog ciklusa obezbeđeno je  €26.2 milijarde za finansiranje projekata iz oblasti mobilnosti i kooperacije. 

 

Erasmus+ Chat je aktivnost koja se realizuje u okviru projekta #ERAZMUSzaTEBE, koji Erazmus studentska mreža Srbije i njen tri lokalne sekcije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu sprovode uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

Razgovore su vodili Filip Golubović i Andrija Anđelković. Šta su govornici Mina Mihailović, Petar Kosijer, Nikola Glogonjac u Novom Sadu i Tamara Radosavljević i Aleksandar Rajović u Beogradu imali da poruče zainteresovanim studentima možeš pogledati na Erasmus+ Chat Novi Sad i Erasmus+Chat Beograd.

 

Rosana Mokuš