Tokom ova tri dana, od 14. do 16. oktobra, organizovano je preko 5000 događaja širom Evrope, uključujući i Srbiju gde je Erazmus studentska mreža Srbija organizovala više aktivnosti.

Samim danima prethodila je kampanja na Instagram stranici ESN Srbije tokom koje smo objavljivali najvažnije informacije vezane za novi program, dok smo obeležavanje Erazmus dana započeli Erasmus+ Chat-om u Beogradu u kojem su učestvovale Milica Arsenović, koja trenutno boravi na studentskoj razmeni u Amsterdamu, i Jana Đorđević, koja inače živi u Salzburgu, ali trenutno boravi na razmeni u Beogradu. Organizovan je i Erasmus+ Chat u Novom Sadu u kojem su učestvovali Iva Gajović i Dušan Banović. Govornici su imali priliku da podele svoje iskustvo iz prve ruke, daju konkretne savete i podstaknu sve da učestvuju u programima mobilnosti. Učesnici su tokom oba događaja imali priliku da pitaju sve što ih zanima o procesu prijave i učestvovanju u Erazmus+ studentskim mobilnostima. 

Događaj u Beogradu možete pogledati ovde, a u Novom Sadu ovde.

Tokom drugog dana organizovali smo centralni događaj „Upoznaj Erazmus+ 2021-2027” gde smo razgovarali o svim aspektima novog programa, kao i mogućnostima koje se pružaju studentima i mladima. Razgovarali smo sa Goranom Bogunovićem koji nam se obratio ispred Tempus fondacije, nacionalne agencije koja sprovodi Erazmus+ program u Srbiji, i Katarinom Topalović koja nam je podelila svoje iskustvo iz Belgije, gde trenutno boravi u okviru Erazmus Mundus master programa. Događaj možete pogledati ovde

Istog dana održan je i Erasmus+ Cafe u Novom Sadu, koji je za temu imao jezičku razmenu i deljenje iskustava učesnika vezana za učenje jezika.

Novi program Erazmus+ 2021-2027 pored skoro dupliranog budžeta, koji sada iznosi više od 26 milijardi evra, se zasniva na tri stuba - inkluzivnost i društvena raznolikost, zeleni Erazmus+ i digitalni Erazmus+. Ovo povećanje budžeta je veoma značajno jer će omogućiti još veći broj učesnika nego do sada.

Cilj novog programa je povećanje kvalitativnog učinka aktivnosti u okviru programa i obezbeđivanje jednakih mogućnosti za sve studente, uključivanjem ljudi različitih godina, iz različitih kulturnih sredina i socioekonomskog položaja. Posebna pažnja je posvećena osobama iz osetljivih grupa, uključujući osobe s invaliditetom, poteškoćama u obrazovanju ili migrantskim poreklom, kao i osobama koje žive u ruralnim i udaljenim područjima.

Program će biti digitalizovan i pojednostavljen za učesnike. Služiće kao primer jer će podsticati učesnike da smanje emisiju CO2 odabirom održivijih prevoznih sredstava. Sredstva iz programa Erazmus+ biće usmerena i na dizanje svesti o održivosti i klimatskoj politici. Ideja je da tokom narednih sedam godina u novom programu učestvuje više od 10 miliona ljudi, koliko je ukupno učestvovalo u prethodnih trideset godina, stvarajući novu Erazmus generaciju.

Događaji u okviru kampanje „Upoznaj Erazmus+ 2021-2027” organizovanizovala je Erazmus studentska mreža Srbija (ESN) uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.