Da nas različitosti ujedinjuju, a ne razdvajaju, zaključak je učeničke razmene koja je održana u Beogradu od 4. do 6. novembra.

Nakon učeničke razmene koja je održana u oktobru na Zlatiboru, sada je došao red da učenici Sedme beogradske gimnazije budu domaćini svojim vršnjacima iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine.

Razmena je počela obilaskom znamenitosti glavnog grada i upoznavanja sa njegovom istorijom, kroz šetnju različitim delovima grada, koji od svakih nosi neku svoju priču, učenici su imali priliku da posete i Narodni muzej. Tokom interkulturalnog časa i radionica razgovarali smo o Beogradu kao gradu na raskrsnici puteva, kroz istoriju i danas, kao prostoru za razvoj interkulturalnost i različitosti, ali i o stereotipima koji se vezuju za njega i šta je zapravo njihov uzrok. Učenici su posetili i Hram Svetog Save, dok je sam kraj razmene obeležila šetnja do Zemuna, kao i obilazak Kule Gardoš.

Ovoj razmeni prethodila je ona na Zlatiboru kada su učenici iz Sedme beogradske gimnazije bili gosti učenicima iz Ugostitiljsko-turističke škole. Tom prilikom učesnici razmene posetili su Stopića pećinu i Muzej "Staro selo" u Sirogojnu.

Domaćin ove razmene su bili Jagoda Jeremić iz UG "Zlatiborski krug", kao i profesorka Ugositeljsko-turističke škole u Čajetini, Jelena Marić koje su nam tokom ova tri dana predstavili različite aspekte lokalne kulture i tradicije koje su tipične za ovaj kraj. Učenici su imali priliku da se prvi put susretnu, upoznaju i razgovaraju o "razlikama" koje nas zapravo spajaju, da više nauče o sredini u kojoj borave, kao i kulturnim obrazcima koje vezujemo za nju.

Interkulturalne razmene učenika održane su u okviru projekta “Različitosti nas ujedinjuju” koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji u finansijsku podršku Evropske unije.