Volonteri Erazmus studentske mreže Novi Sad i UGRIP sproveli su u nedelju 30. maja zajedničku akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave. 

Akcija pod nazivom “Očistimo tvrđavu” počela je u 11 časova kada su učesnicima podeljeni džakovi i ostala oprema. Tokom naraedna 3 sata prikpupljeno je više stotina džakova različitog otpada, koji je potom predat gradskoj čistoći.

“Često dolazim na tvrđavu ii pomalo je tužno kada vidim koliko otpada može da bude na jednom ovako lepom i prijatnom mestu. Učestvovala sam i prethodnih godina u različitim akcijama i drago mi je da mogu i danas da pomognem.” navodi Iva Radulović koja se priključila akciji. 

 

Nakon završetka akcije za sve učesnike organizovana je tura ibilaska tvrđave i njenog podzemlja. 

 

“Otpad je moguće naći na svakom delu tvrđave, što je ova akcija i pokazala. Moramo da se ponašamo odgovornije kada je jedan takav prirodni i kulturni spomenik u pitanju.” zaključuje Filip Golubović iz Erazmus studentske mreže Novi Sad. 

 

Akcija čišćenja tvrđave organizovana je u okviru projetka #EUzaTEBE koji Erazmus studentske mreža Srbije i njene lokalne sekcije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu sprovode uz podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji.