Do sad je postalo jasno da je pandemija virusa COVID-19 imala velike posledice na mnoge delove društva svuda u Evropi kao i u celom svetu. Jedna od grupa koja oseća ove posledice su internacionalni studenti čiji je period u inostrantsvu u određenom broju slučajeva otkazan, prekinut ili odložen. O mobilnosti u doba krize je raspravljano tokom dva vebinara sa Evropskom komisijom koji su održani  20. marta i 5. maja 2020.

Da bi uspešno shvatili iskustvo studenata i stažista svuda u Evropi u vanrednoj situaciji, Erazmus studentska mreža je sprovela istraživanje o iskustvima na studenata. Sa skoro 22 000 ispitanika, rezultati istraživanja pružaju podršku institucijama i nadležnim akterima kroz pružanje informacija o stanju studenata da bi sve strane imale odgovore na bitna pitanja i izazove sa kojima se trenutno studenti suočavaju u inostranstvu. Kompletan izveštaj istraživanja Studenti na razmeni za vreme krize (Student Exchanges in Times of Crisis - Research report on the impact of COVID-19 on student exchanges in Europe) se nalazi ovde.

 

Erazmus studentska mreža Srbija je kreirala i nacionalni izveštaj koji se odnosi na odlaznu i dolaznu studentsku mobilnost u Srbiji. Izveštaj opisuje uticaj vanredne situacije na status mobilnosti, organizaciju nastave i učenja, iskustvo mobilnosti, dostupnu podršku i informacije, kao i finansijske posledice. Izveštaj sadrži i set preporuka kreiranih na osnovu rezultata istraživanja i iskustva našeg rada sa internacionalnim studentima. Kompletan izveštaj za mobilnost u Srbiji možete pronaći u prilogu na kraju stranice.

 

 

Rezultati koji su prikazani se isključivo odnose na period od 19. do 30. marta i ne predstavljaju konačnu sliku stanja kada su u pitanju posledice po mobilnost dolaznih i odlaznih studenata. 

 

Važno je da iskustvo u ovoj kriznoj situaciji iskoristimo za učenje. U narednom periodu je klučno raditi na sistemskim rešenjima koja su neophodna kako se veći problemi ne bi ponovili u budućnosti. Ovaj izveštaj se odnosi samo na studente koji su na razmeni u okviru Erazmus+ programa. Potrebno je dodatno istražiti probleme studenata i mladih na drugim programima i oblicima mobilnosti (kratkoročne razmene, volontiranje, stručne prakse), kao i internacionalnih studenata koji su na redovnim studijama. 

 

Na kraju, želimo da se zahvalimo svim volonterima Erazmus studentske mreže koji mnogim studentima pružaju neophodnu podršku.