Od 20. do 24. aprila 2017. godine, Berlin će biti domaćin ESN godišnje generalne skupštine (AGM – eng. Annual General Meeting), najvećeg i najvažnijeg okupljanja čitave mreže.

Ovaj događaj se održava svake godine od strane Erazmus studentske mreže. Okupljajući preko 700 volontera, predstavnika Erazmus generacije, AGM predstavlja najveću konferenciju studenata iz Evrope na temu mobilnosti. Organizovan od strane lokalnih ogranaka iz Nemačke i Francuske, ovaj prestižni događaj će se održati u Berlinu, gradu koji će ove godine biti „Erazmus prestonica“ na četiri dana.

AGM Nemačka 2017 ima posebnu važnost jer upravo ove godine proslavljamo 30. godišnjicu Erazmus programa. U tu čast biće organizovana panel diskusija na temu „Od stranca do prijatelja: Tri decenije Erazmus mobilnosti“. Panel će biti otvoren za širu javnost i obuhvatiće teme poput razloga zbog kojih je Erazmus program tako uspešan, kao i koja su očekivanja studenata u pogledu budućnosti ovog programa.

AGM Varšava

Još jedan od glavnih događaja na AGMu jeste Sajam mobilnosti, gde studentski predstavnici sa stotine različitih univerziteta širom Evrope, u društvu kompanija poput Deutsche Börse Group, predstavljaju mogućnosti studiranja, praksi i zapošljavanja u inostranstvu. Sajam će se održati u petak, 21. aprila od 11 do 17 časova, u zgradi Henrija Forda, Slobodnog univerziteta u Berlinu. Svi učenici, domaći i strani studenti su pozvani da prisustvuju događaju.

Državni sekretar za nauku i istraživanja u Berlinu i uvaženi gost AGM Nemačke, Steffen Krach, kaže za AGM:

“Ideja ujedinjene Evrope jeste ideja koja spaja i zbližava njene stanovnike. Upravo to je ono što Erazmus program pruža na sebi svojstven način.“

AGM Nemačka

Kako biste pratili događaje na društvenim mrežama, koristite hashtagove #AGMgermany i #THISisESN. Najnovije vesti biće objavljivane na stranicama  www.facebook.com/AGMgermany2017 i  www.twitter.com/ESN_Int.

Originalni tekst:
ESN Celebrates the 30th Anniversary of Erasmus in Berlin

Prevod i adaptacija:
Nemanja Marjanović