„Nalazim se kod Konja, rekli su nam da ćemo se tu naći“.

Ovako otprilike izgleda navigaciona shema svakog Erazmus studenta koji jednom ili dva puta godišnje ušeta u srpsku prestonicu s nadom da će mu baš ovaj semestar ili dva biti najbolji u životu. Vođena tim zamislima,  Erazmus Studentska mreža Srbija svake godine, početkom oktobra i februara meseca, dočekuje studente sa svih strana sveta u nedelji planetarno poznatoj kao Welcome Week.

Welcome week je nedelja u kojoj inostrani studenti dobijaju korisne informacije od svojih kolega iz zemlje domaćina o samom studiranju na nekom univerzitetu, stiču nove prijatelje i upoznaju se sa gradom i načinom života te zemlje. Protekli mesec u Srbiji je bio mesec studenata! Studenti iz Brazila, Holandije, Antigve i Barbude, Nemačke, Španije, Rusije i mnogih drugih država odlučili su da provedu semestar ili celu godinu u Srbiji, a neretko nakon razmene mnogi odluče da u njoj i ostanu.

Nedelja dobrodošlice Erazmusima u Beogradu je upravo završena, a održane su još dve takve u Nišu i Novom Sadu u kojima se nalaze još dva lokalna udruženja ESN Srbije. Nakon sedam dana druženja, mnogi stranci se već osećaju kao kod svoje kuće, a nekima zbog kulturoloških razlika život postaje sasvim nova avantura. U Beogradu je Welcome week započeo upoznavanjem u centru grada, u kafiću u jednoj od najstarijih ulica u gradu. U Autsajderu, u ulici Kralja Petra čula se graja i pre početka samom događaja simbolično nazvanim „Speed friending“.


Foto: ESN BelUPgrade

U svim ESN ograncima u Srbiji, desetine studenata se upoznavalo sa lokalnim akademcima, razmenjivalo studentske boljke i sličnosti i razlike između njihovih kultura.  Narednih dana, studenti su uživali u žurkama dobrodošlice, domaćim pićima i izvornim jelima zemalja studenata na razmeni. Naučili su šta su to ajvar, gibanica, eurokrem, musaka i mnoga druga jela koja će im sada postati svakodnevica. U ESN Novi Sad organizovano je i veče „Serbian Quiz“ na kojem su stranci odgovarali na pitanja iz srpske istorije, geografije, kulture i sporta, a pobednik je dobio ajvar na poklon!


Foto: ESN Novi Sad

Nišlije su strancima poželele dobrodošlicu u “Nišlijskoj mehani” gde su se prvi put probali tradicionalni niški specijaliteti i upoznavala lokalna kultura. Do kraja nedelje, inostrani studenti su posetili značajne spomenike kulture Niša, poput Niške tvrđave, logora i arheološke sale. Igrali su fudbal, pravili roštilj na Kameničkom visu i uživali u spa tretmanima Niške banje. Kako kažu, ovakve dočeke do sada nisu iskusili iako su neki već iskusili čari međunarodnih razmena.  


Foto: ESN Niš

Nedelja dobrodošlice samo je jedna u nizu događaja i iskustava koje će u povratku kućama poneti kao suvenir. Koferi su raspakovani i sada počinje stvarno Erazmus iskustvo.  Dobro došli u Srbiju!


Autor teksta:
Bojana Katić