Dragi studenti, 

 

Svesni smo da pandemija virusa COVID-19 značajno utiče na svakodnevno ispunjavanje obaveza i aktivnosti, pa tako i utiče na mobilnost širom Evrope. Erazmus studentska mreža je u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama koje sprovode programe mobilnosti kako bi studentima širom Evrope pružila neophodnu podršku i radila na tome da studenti ne naiđu na i ne osete veće posledice vanrednog stanja.

Trenutno sprovodimo istraživanje namenjeno internacionalnim studentima kako bismo sakupili više informacija, kako na nivou Srbije tako i na nivou Evrope. Cilj ankete je da nam pruži jasniju sliku o problemima i izazovima sa kojima se studenti suočavaju, a koje ćemo predstaviti Evropskoj komisiji, kao i nadležnim državnim institucijama. 

Anketa je otvorena do 30. marta u ponoć i možete je ispuniti na ovom linku.

 

Uzimajući u obzir restrikcije putovanja i zatvaranja granica Republike Srbije sve studente u inostranstvu pozivamo da:

  • Se jave ambasadi Republike Srbije u mestu boravka i traže od njih pomoć i podršku, i informišu ih o svojim odlukama. Važne informacije o merama koje se sprovode u Srbiji takođe možete pratiti na internet stranici covid-19.rs.
  • Budu u kontaktu sa visokoškolskom ustanovom u mestu gde se odvija mobilnost, kao i sa matičnim fakultetom i Univerzitetom.
  • Prate i poštuju lokalne mere predostrožnosti koje se tiču suzbijanja pandemije virusa COVID-19.

 

Ukoliko se suočavate sa problemima vezanim za gorenavedene stavke i potrebna vam je pomoć ili podrška, možete nam se obratiti putem email adrese office@esn.rs ili putem društvenih mreža (Facebook, Instagram), a mi ćemo uraditi sve što je u našoj mogućnosti da vam pomognemo i osiguramo da se vaša prava poštuju. 

 

Takođe, apelujemo da nadležne državne institucije blagovremeno komuniciraju sa internacionalnim studentima, pogotovo onima koji se nalaze u tranzitu trenutno, kako bi im pružili svu neophodnu podršku i osigurali njihovu bezbednost. 

 

Mere predostrožnosti i vanredno stanje u skoro svim državama u Evropi su isključivo tu zbog suzbijanja pandemije virusa. Iako velik deo stanovništva nije u neposrednoj smrtnoj opasnosti, sada je red na svaku osobu da preuzme na sebe odgovornost da zaštiti druge. Vanredno stanje ne traje zauvek i situacija će proći brže ukoliko se svi budemo pridržavali instrukcija od strane nadležnih vlasti i stručnjaka države u kojoj se nalazimo. Situacija jeste nepredvidljiva trenutno, ali bitno je sve odluke donositi sa adekvatnim informisanjem iz pouzdanih izvora.