Po govoru dobrodošlice predsednika novosadske sekcije, kojim je zvanično otvoren skup, petak je bio ispunjen serijom od pet sesija kratkih radionica koje su za cilj imale da prodube postojeća znanja o raznim temama vezanih za Erazmus studentsku mrežu, ali i slobodnih, od kojih su neke vezane za odnose sa medijima i komunikaciju, za volontiranje i motivaciju volontera, osnove dizajna u programu Canva, vođenja finansija, pa je tako jedan od mnogih gostujućih predavača bio i naš partner, EU info centar, odnosno njihov ogranak u Novom Sadu. Oni su nam održali dve radionice, jednu o menadžmenu društvenih mreža, i drugu o komunikaciji sa tradicionalnim medijima. Pored njih, svoje znanje i iskustvo su sa nama podelili i predstavnici fondacije Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture i OPENS - Omladinska prestonica Evrope 2019.

 

Foto: Tijana Cvetković

 

 

Dobro raspoloženje koje se gradilo ceo dan našlo je svoj produžetak na Internacionalnoj večeri, koja je kao i sve aktivnosti ovog dana organizovana u prostorijama novosadskog Startit centra. Ovo je bila prilika za učesnike da se druže sa inostranim studentima i budu deo novosadske nedelje dobrodošlice, posvećene studentima na razmeni. Isprobavajući tradicionalna jela različitih evropskih država, poput Poljske, Češke, Nemačke, Austrije, Mađarske i drugih, radilo se na zbližavanju mladih ljudi i brisanju međukulturnih barijera. Potom je usledio sjajan provod uz karaoke, gde su do izražaja došle vokalne sposobnosti i muzičke preferencije prisutnih.

 

Foto: Tijana Cvetković

 

 

Drugi dan Nacionalne skupštine bio je rezervisan za vrlo produktivne plenarije na kojima se raspravljalo o bitnim pitanjima koja se tiču budućnosti mreže. U prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, sve tri sekcije su predstavile svoje izveštaje o radu. Potom, zahvaljujući našim gostima iz AEGEE Novi Sad, prešlo se na uporednu analizu strukture i funkcionisanja organizacije koja takođe pod svojim okriljem okuplja mlade, ambiciozne ljude. Ovo je bila idealna prilika da se upoznamo sa dobrim praksama srodnih organizacija i da tako dobijemo adekvatne smernice za razvoj ESN Srbije, ali i pojedinačnih sekcija. Istog dana je i naša Tijana Stojanović, ponos ESN Srbije, predstavila svoju drugu po redu kandidaturu za poziciju potpredsednice Internacionalnog odbora.

 

U vremenu od održavanja Nacionalne skupštine do objavljivanja ovog teksta, Tijana je i izabrana za potpredsednicu na Annual General Meeting-u koji je održan u Kosta Bravi, tako da joj ovom prilikom čestitamo što je još jednom potvrdila da mala zemlja poput Srbije ima potencijal kakav se retko sreće i kod mnogo većih i mnogo razvijenijih ESN država.

 

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo sekcijama ESN Osijek i ESN Zagreb, čije predstavnice su svojim neprocenjivim prisustvom uvećale ovaj događaj i održale vrlo zanimljive prezentacije, koje su naišle na nezapamćenu reakciju učesnika i mnoge reči hvale.

 

Foto: Marko Jevtić

 

 

Nedelja je bila rezervisana za manje intenzivne aktivnosti, kao što su međusekcijske diskusije o saradnji sa univerzitetima i razmenu iskustava u ovoj oblasti. Takođe, nedelju smo sačuvali kao dan za dobre vesti, pa je poslednji dan Nacionalne skupštine obeležilo predstavljenje Novog Sada kao Omladinske prestonice kulture za 2019. godinu.

 

Po rundi pohvala upućenih pre svega organizatorima što su uspeli da izađu na kraj sa zahtevnim poduhvatom, kakav je ogranizovanje skupa za više desetina ljudi, sponzorima što su obezbedili posluženje za pauze u napornim zasedanjima, ali za njima i izlagačima i učesnicima, prva u nizu Nacionalnih skupština za 2018. godinu je zaključena.

 

Foto: Marko Jevtić

 

 

Zahvaljujući vrednim fotografima novosadske i beogradske sekcije Tijani Cvetković i Marku Jevtiću, svi momenti sa Nacionalne skupštine su ostali valjano dokumentovani i možete ih pronaći u foto albumu ESN Srbije koji se nalazi na našem Flickr nalogu.

 

Do sledećeg viđenja, uživajte u fotografijama, a Beograd nestrpljivo čeka svoj red da organizuje naredno okupljanje ESN Srbije.


 

Autor teksta:

Nada Bakrač