Članovi nacionalnog odbora ESN Hrvatske (Petra Lang, Tajana Mohnacki, Hrvoje Grganović i Zrinka Trusić) organizovali su od 14. do 16. jula Nacionalni trening u Osijeku. Iako je trening bio prvenstveno namenjen članovima ESN Hrvatske, na njemu su prisustvovali i članovi sve 3 sekcije ESN Srbije, kao i dva člana nacionalnog odbora. Osnovna ideja treninga je bila detaljnije upoznavanje prvenstveno novih, ali i članova koji su malo duže u ESN-u, kroz radionice koje su oni držali.Trening je bio orijentisan na razvoj članova.

 

 

Učesnici su se prvog dana upoznali sa projektima koje ESN sprovodi, i tom prezentovanju je pomogla Jovana Aleksić, menadžer za partnerstva ESN Srbije, koja je ujedno i nacionalni koordinator Responsible Party projekta, te je ona malo približila članovima samu ideju i ciljeve projekta. Zatim su usledile prezentacije komiteta, te je tu doprinela Bojana Zimonjić, predsednica ESN Srbije i glavni predsedavajući član ICE-a (International Committee for Education). Takođe, tokom prvog dana, članovi se se detaljnije upoznali i sa samom unutrašnjom strukturom organizacije, tako da je prvi dan bio bazičan u smislu sticanja osnovnih znanja o radu ESN-a.

 

 

Naredna dva dana činile su samo radionice koje su se ticale različitih tema koje su obuhvatale meke veštine i bolje razumevanje ESN-a. Teme kojima su se radionice bavile su se ticale zapošljivosti, organizacije i komunikacije. Većinu radionica držali su članovi nacionalnog odbora ESN Hrvatske, ali je dve radionice održala i Bojana Zimonjić, i one su bile vezane za pisanje CV-ja i uključivanje iskustva stečenog u ESN-u u biografiju. Pored radionica, ona je vodila 2 kviza koja su se ticala poznavanja Erazmus programa. Jedna od osnovnih ideja treninga, koja se provlačila kroz sve radionice, bilo je korišćenje ESN-a kao platformu za razvoj, a kroz njega je trebalo da uvidimo kako to možemo na najbolji mogući način uraditi.

 

S obzirom da nije bio veliki broj ljudi, radionice su bile veoma interaktivne i članovi obe zemlje su bili veoma motivisani da učestvuju u svakoj od njih i da kroz njih razmenjuju iskustva i najbolje prakse. Kroz radionice je trebalo da se prošire vidici i da se nauči razmišljati izvan nekih ustaljenih okvira. Trening je bio neformalan i atmosfera je sve vreme bila opuštena. Svi učesnici su se zabavili i nadamo se da će se ovako nešto i u budućnosti ponoviti!

 

Autor teksta:

Jovana Aleksić