Treći vikend u maju u ESN-u protekao je u znaku IEG-a, odnosno Međunarodnih Erazmus igara (International Erasmus Games). One su deo doprinosa ESN-a u strategiji za mlade Evropske unije. Učešće na igrama pruža studentima da u toku svoje razmene otkriju novu kulturu, upoznaju zanimljive ljude i učestvuju u sportu koji vole. Kroz ovaj događaj ESN se nada da će doprineti aktivnijem Erazmus+ iskustvu i poboljšanju mentalnog zdravlja studenata.

 

Erazmus studentska mreža organizuje Međunarodne Erazmus igre jedanput godišnje. Zemlje šalju timove sačinjene od volontera ESN-a i Erazmus+ studenata, da učestvuju na sportskim takmičenjima. U lokalnim, a zatim i nacionalnim krugovima kvalifikacija, timovi iz različitih gradova - sačinjeni od prijatelja iz različitih nacionalnosti - takmiče se za čast predstavljanja svoje zemlje domaćina.
    Prvo izdanje u 2015. održano je u Krakovu, u Poljskoj. U 2016. godini, IEG je održan u Milanu, u Italiji, pre nego što su se igre preselile u Porto, Portugal, 2017. godine.

Ove godine, čast da organizuje najveći ESN sportski događaj imala je Srbija i Niš. Događaj je okupio blizu 200 učesnika, sportista, Erazmusa, ESN-era i volontera.
 

Sportovi u kojima su se učesnici takmičili bili su košarka, futsal, tenis i odbojka. Rodni balans je važan deo događaja, tako da mogu učestvovati samo mešoviti timovi, osim u košarci, gde su timovi odvojeni.
 

Događaj je započeo paradom zastava, tokom kog su predstavnici delegacija Poljske, Danske, Češke, Lihtenštajna, Švajcarske, Rumunije, Nemačke, Italije i Srbije prošetali kroz Nišku tvrđavu ogrnuti zastavama svojih država i ESN-a čime je još jednom pokazano “Jedinstvo u razlikama”.
 


Izvor: ESN Niš

 

Svečano otvaranje odžano je u amfiteatru pored Nišave gde su se učesnicima obratili zamenik gradonačelnika grada Niša, Miloš Banđur; prof. dr Zoran Nikolić ispred Univerziteta u Nišu; Snežana Andrić ispred EU info kutka u Nišu i delegacije EU u Srbiji, te Stevan Živković iz Kancelarije za mlade u Nišu.

 


Izvor: ESN Niš

 

Naredna dva dana bila su u znaku sportova. Igrali su se odbojka, košarka za muškarce i žene, futsal i tenis. Takmičarski duh, uz fer plej i jaku podršku sa tribina, je bio vidljiv za vreme trajanja svih mečeva.  


Izvor: ESN Niš

 

Društveni program je bio veoma bogat, te su takmičari imali priliku da dožive pravu srpsku tradicionalnu noć, uz harmoniku, ćevape, sarme, kolo i dobro raspoloženje. S obzirom da je jedan od ciljeva ovog događaja i promocija zdravog života, naredne večeri protekle su pod sloganima Enjoy Responsibly i Bust The Hangover.

 


Izvor: ESN Niš


 Na kraju, rezultati su sledeći:


  

 

 

Izvor: International Erasmus Games - IEG

 

 

ESN Srbija, ESN Niš, OC, svi volonteri i takmičari sa ovog događaja otišli su sa mnogo novih poznanstava, nekim novim prijateljima, lepim iskustvima i uspomenama. Sada nam preostaje da do sledećeg IEG-a, spremamo naše timove, prepričavamo događaje sa proteklog i održavamo kontakt sa novostečenim prijateljima. Vidimo se sledeće godine u Parizu!

 

 

Autor teksta:
Jovana Joksimović