Dana 29. septembra, sa početkom u 14.00h, u prisustvu mnogobrojnih zvanica, proslavili smo 30 godina postojanja Erazmus programa. Proslava se održala u prostorijama EU info centra, u ulici Kralja Milana br. 7, u Beogradu. Događaj se sastojao iz dva dela, gde se u prvom delu održala svečana ceremonija. Tada su nam se obratili Aleksandar Jovančić ispred EU Info centra, Nicolas Bizel ispred delegacije Evropske unije u Srbiji, zatim Sofija Petrović ispred Erazmus+ kancelarije u Srbiji i na kraju Bojana Zimonjić, kao predsednica Erazmus studentske mreže u Srbiji. Svečani deo je, u svojstvu moderatora, predvodila Marija Papić, nacionalni predstavnik ESN Srbije. U toku ceremonije, dodeljene su i nagrade najboljim učesnicima u Erazmus+ kvizu, koji su zajednički raspisali isproveli  EU info centar i ESN Srbija, u danima pre samog događaja. Nakon svečanog dela, nastupio je neformalni deo gde su zvanice mogle međusobno da se upoznaju, druže i podele svoja iskustva vezana za Erazmus program.


Foto: Jovana Milanović

Tokom događaja, imali smo priliku da prikažemo i neke od naših projekata. Za ovu priliku smo izdvojili SocialErasmus, ExchangeAbility, Responsible Party, Mov'in Europe, Erasmus in Schools, Welcome Week, kao i dva projekta koje smo radili u saradnji sa EU Info centrom - Erasmus+ Chat i Golden Wall. Učesnici su mogli da pročitaju nešto više o našim projektima i informišu se o našem radu i uticaju na lokalnu zajednicu, domaće i strane studente.


Foto: Jovana Milanović

Pored naših projekata, u prednjem delu sale bili su izloženi odabrani posteri intervjua sa studentima iz Srbije, koji su proveli deo svog školovanja u inostranstvu, kroz stipendiranu mobilnost putem Erazmus+ programa. Projekat "Moje Erazmus iskustvo" izazvao je veliku pažnju javnosti, prvenstveno studenata, zato što kroz seriju intervjua pokazuje da odlazak na razmenu nije toliko težak i komplikovan kao što se na prvi pogled čini, a svi su se sa razmene vraćali prepuni utisaka, priča i avantura koje se pamte čitav život. Kampanja je još uvek aktivna i sprovodi se na Facebook stranici ESN Srbije, a intervjue možete pogledati u albumu sa slikama koji se nalazi na već pomenutoj stranici.


Foto: Jovana Milanović

Pored pomenutih postera, pažnju učesnika privukla je i naša mapa želja. Naime, posetioci događaja koji su bili na Erazmus+ razmeni, žutim čiodama označili su mesta gde su proveli svoj period mobilnosti, dok osobe koje nisu još uvek imale priliku da odu na razmenu, crvenim čiodama su označavali mesta gde bi voleli da odu. Pored ličnih želja, prostor pored mape smo iskoristili da izrazimo rođendanske želje Erazmus+ programu. 


Foto: Jovana Milanović

Pri dolasku na ceremoniju, svi posetioci su dobijali jednu od nalepnica:

  • plavu na kojoj piše "Bio/Bila sam na Erazmusu :)", i
  • tamno roze na kojoj piše "Nisam još uvek bio/bila na Erazmusu :)". 

Nalepnice smo koristili kako bi posetioci tokom svečanog koktela mogli međusobno da se upoznaju i razmene svoja iskustva - studenti koji nisu bili na razmeni bili su puni pitanja o tome kako izgleda biti na razmeni, a naravno, neki od Erazmus+ učesnika su uz koktel razmenili i međusobno iskustva sa mobilnosti.


Foto: Jovana Milanović

Naravno, kakva bi to rođendanska proslava bila ako na njoj ne bi bilo torte!? Organizacioni tim događaja obezbedio je predivnu tortu sa specijalnom vizualnom povodom tridesetogodišnjice Erazmus+ programa. S obzirom da je događaj organizovan od strane nacionalnog odbora ESN Srbije, njegovi članovi su upravo ti koji su imali čast da, u skladu sa običajem, duvanjem ugase svećicu, a predsednica organizacije, Bojana Zimonjić, svečano je isekla prvo parče.


Foto: Jovana Milanović

Pored izložbenih atrakcija, hrane i koktela, pažnju učesnika je privukao i photo booth, gde su mogli da naprave fotografije sa oznakom događaja, koje su mogli da izrade na licu mesta i ponesu sa sobom za uspomenu. Na samom kraju, učesnici su napravili i grupnu fotografiju, kako bi zaokružili čitav doživljaj na najlepši mogući način. 


Foto: Jovana Milanović

Ovim putem, želeli bismo da se zahvalimo svim učesnicima što su došli da zajedno proslavimo ovaj jubilej, našim članovima na pomoći u organizaciji događaja, kao i EU info centru i ESAAeu bez čije pomoći događaj ne bi bio ovoliko uspešan. Za kraj ovog teksta, pogledajte video sa proslave, koji je usnimila Tijana Cvetković, naša članica iz Novog Sada, i osetite, makar na kratko divnu atmosferu sa proslave 30 godina Erazmus programa. 


 

 

Autor teksta:
Nemanja Marjanović