Međunarodne Erazmus igre (International Erasmus Games - IEG) predstavljaju događaj sportskog karaktera i organizovane su od strane lokalnog udruženja Erazmus studentske mreže (ESN) koje se prijavi za organizovanje, a koje kasnije, u konkurenciji od nekoliko udruženja, biva izglasano za domaćina. Događaj je jedinstven zato što okuplja članove lokalnih ESN ogranaka, kao i njihove Erazmus studente koji igraju na strani zemlje u kojoj borave na studentskoj razmeni. Svake godine, IEG okupi veliki broj ESN volontera i Erazmus studenata, što u zbiru broji i po par stotina učesnika.

IEG Porto 2017
 
IEG uključuje organizaciju sportskih turnira u četiri discipline: odbojci, košarci, futsalu i tenisu, sa mogućnošću dodavanja novih disciplina ako to uslovi dozvoljavaju. Do sada je IEG organizovan tri puta, najpre u Krakovu (2015), zatim u Milanu (2016), i ovog proleća u Portu (2017). Treću godinu za redom, članovi ESN Srbije i njihovi studenti na razmeni učestvovali su u IEG održanim u Portu. Iako naša delegacija nije osvojila nijednu medalju, vratili su se sa pozitivnim utiscima i lepim uspomenama. Poseban utisak poneli su sa sobom članovi ESN Niša, koji su postali veoma motivisani da se prijave i organizuju Međunarodne Erazmus igre u svom gradu. Oni su učestvovali u svim prethodnim izdanjima IEG-a, a ove godine, koordinator nacionalne ekipe bila je Jelena Kovačević, članica ESN Niša.
 
Srpska delegacija na IEG Porto 2017
 
Nakon uzbudljivog glasanja, ESN Niš je dobio priliku da bude domaćin IEG 2018 i ESN Srbija je veoma ponosna na uspeh svog najmlađeg ogranka, koji je oformljen 2015. godine. Verujemo da će organizovati sjajan događaj koji će pokazati svu nišku srdačnost i gostoprimstvo i okupiti mnogo mladih ljudi iz čitave Evrope. Ovaj događaj ima veliki značaj za sve nas, kako za našu organizaciju, tako i za Republiku Srbiju i grad Niš. Naši članovi daće sve od sebe da predstave Srbiju na najbolji način, kako bi mnogobrojni učesnici uvideli potencijale naše zemlje, kako u sportsko-rekreativnom, tako i u turističkom i obrazovnom smislu. U organizaciji događaja, ESN Niš može da računa na punu podršku nacionalnog odbora ESN Srbije i njenih članova iz ogranaka u Novom Sadu i Beogradu.

 

Autori teksta:

Jovana Zorić

Nemanja Marjanović