Erazmus studentska mreža Beograd (ESN BelUPgrade) imenovan je za domaćina prvog Saveta nacionalnih predstavnika, odnosno Council of National Representatives (CNR), u 2018. godini! Od 1. do 4. februara, srpska prestonica ugostiće više od osamdesetoro gostiju iz četrdeset evropskih zemalja, članica međunarodne Erazmus studentske mreže (ESN International).

CNR jedan je od najvažnijih događaja u okviru ESN-a. Pet puta godišnje nacionalni predstavnici i delegati sastaju se kako bi diskutovali i donosili odluke o važnim temama koje se tiču budućnosti ove organizacije. Nacionalni predstavnici i delegati staraju se, kao svojevrsni ambasadori svojih zemalja, o tome da se glas njihovih zemalja - članica u ovakvim prilikama čuje. CNR u Beogradu biće prvi održan u novoj kalendarskoj godini.

NBM Dijon 2013
Foto: ESN International

ESN trenutno ulazi u veoma uzbudljivo razdoblje koje će obeležiti „ESNreview“, odnosno velika reforma i reorganizacija čitave mreže sa ciljem da se ona učini još boljom i efikasnijom. CNR u Beogradu biće jedan od događaja tokom kog će se govoriti o ovim izuzetno bitnim pitanjima, što će ga činiti nezaobilaznom tačkom u istoriji ESN-a. Biti domaćin ovakvog jednog skupa, i to u ovom trenutku, stoga predstavlja veliku čast, ali i odgovornost.

Organizaciju ovog velikog četvorodnevnog susreta predvodiće iskusni članovi ESN BelUPgrade-a, ali i nacionalnog odbora ESN Srbije. Oni će u ovom poduhvatu moći da računaju na pomoć važnih institucija kao što su Univerzitet u Beogradu i Univerzitet Megatrend, u čijim će se prostorijama zasedanja učesnika i održati, dok će smeštajne kapacitete za učesnike obezbediti hostel Arka Barka.

Nacionalna skupštine ESN Srbije 2017
Foto: Tijana Cvetković / Jovana Milanović

CNR u Beogradu jedan je od dva velika događaja međunarodnog karaktera koji će tokom 2018. biti održani u Srbiji. Erazmus studentska mreža Niš (ESN Niš) sredinom godine biće domaćin Međunarodnih Erazmus igara (International Erasmus Games), smotre olimpijskog tipa za studente na razmeni u okviru programa Erazmus+ i članove ESN-a.

Budući da i ESN BelUPgrade i ESN Niš imaju mnogo iskustva u organizovanju velikih skupova, nema sumnje da će i ovog puta dorasti zadatku.

Nacionalni predstavnici, dobro došli u Beograd!

Autor teksta:
Jovana Radojević