Preko 800 volontera iz 39 zemalja Evrope stajali su ujedinjeni sa jednom misijom: odrediti kuda ide budućnost Erazmus studentske mreže.


Za ljude koji ne volontiraju ovo je možda delovalo budalasto - preći hiljade kilometara da bi se sedelo na diskusijama 12+ sati dnevno sa gomilom studenata. Ali moć volonterizma prelazi barijere kojih ljudi možda i nisu svesni i kao aktivni građani ne samo svojih država nego i Evrope, volonteri su ti koji odlučuju kud ide visokoškolsko obrazovanje i Erazmus+ program.
 

Srbiju su besprekorno predstavljali Nacionalni predstavnik Maksim Karanović i Nacionalna Predsednica Irina Veselinović rame uz rame uz Unu Galečić, Andreu Avramović i Petra Radovanovića. Timu Srbije su se takođe pridružile Mina Mihailović, Nina Burić, Nikolina Đurić i Nađa Jovičin koje su pružale podršku ostatku tima Srbije.
 


Izvor: ESN Serbia
 

Uprkos burnom početku (samu buru možete videti na Instagram story highlights), prvi dan je prošao u svečanim obraćanjima predstavnika Artistotel Univerziteta u Solunu, ogranizacionog tima kao i Predsednika Internacionalnog odbora Žoaoa Pinta. Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, je takođe imao video poruku za učesnike i za to koliko je rad volontera bitan za budućnost svuda. Ceremonija otvaranja ne bi bila potpuna bez inspirativnih govora i muzičkog nastupa koji je svima oduzeo dah.

 

Izvor: AGM Thessaloniki

 

Same diskusije su počele rano u petak predstavljanjem od strane internacionalnih partnera poput Hostelling International i Dr. Walter, nakon čega su počele prezentacije od strane kandidata za novi Internacionalni odbor 2019-2020. Tokom celog prvog i drugog dana, volonteri su bili pravi primeri aktivnih građana koji su imali interakciju jedni sa drugima kroz diskusije, runde pitanja, govora i prezentacija o visokoškolskom obrazovanju i Erazmus+ programu.
 

Nisu bili u toku samo izbori već i druge ogromne promene za celu mrežu. Pa za šta sve smo mi to tačno glasali?
 

Prvenstveno je glasano da velikom većinom za ESNreview, predlog reorganizacije sistema glasanja i sastajanja čitave mreže. Nakon godina posvećenosti Tijane Stojanović, Potpredsednice Internacionalnog odbora, i strukturalne radne grupe, njihova ideja o novom sistemu je usvojena sa gromoglasnim aplauzom.
 

“ESN je imao puno posla što se tiče restruktuiranja u poslednje vreme - osećala sam se frustrirano i pomislila sam “oh, da samo mogu nešto da promenim!” Onda sam shvatila da MOGU nešto da promenim.” - Tajana Mohnacki, buduća Potpredsednica Internacionalnog odbora

 


Izvor: Erasmus Student Network

 

Takođe su na tapetu bili novi vizualni identitet, vizija i dugoročni akcioni plan organizacije, kao i promena ESNwiki, najpouzanijeg izvora informacija za volontere. Prelazak sa jedne platforme na drugu i optimizacija svih informacija za aplikaciju će omogućiti volonterima da mnogo lakše dođu do željenog znanja.

 

Upozorenje: nemojte paničiti ukoliko nešto nije dostupno, informacije se i dalje svakodnevno ažuriraju.

 

Uzbuđenje je dostiglo vrhunac tokom četvrtog dana kada je odabran skoro potpun Internacionalni odbor za 2019-2020. čiji su članovi Kostis Janidis, Tajana Mohnacki, Sabina Akim i Kaspars Abelnika. Dali smo poverenje da će nas ne samo predstavljati nego i voditi sledeće godine kroz ogromne promene koje nas sve kao volontere očekuju. Ovakva proslava nije mogla proći bez odgovorne gala večeri tokom koje su dodeljene nagrada najboljim lokalnim ogranicima iz mreže. Predstavnici Srbije su po običaju izgledali najbolje u Evropi.

 


Izvor: Erasmus Student Network

 

Kao volonteri Erazmus studentske mreže, mi nismo samo ambasadori i zagovornici ovog programa, nego i svih promena koje vode na bolje bez obzira na izazove. Odvajamo vreme ne samo da bismo lično rasli kao ljudi, nego da bismo i pružili ruku nekome kome je to potrebno i stvorili više ujedinjenu Evropu koja uprkos granicama deli zajedničke vrednosti.

 


Izvor: Erasmus Student Network

 

“Mi zamišljamo svet gde možemo biti okrenuti jedni prema drugima, a ne okretati leđa.”

- Žoao Pinto, Predsednik Internacionalnog odbora 2018-2019


Autor: Nađa Jovičin
Cover photo source: Erasmus Student Network