Nemoguće je poreći da je bilo kakva razmena iskustvo nakon kojeg se osoba kompletno menja, počevši od shvatanja koliko je svet velik do interkulturalne razmene na svakodnevnom nivou. Ali šta se desi nakon završetka tog iskustva koliko god dugo ili kratko ono trajalo?

 

Western Balkan Alumni Association (WBAA) teži da ujedini alumni članove sa ovakvim iskustvima i iskoristi njihovo kolektivno znanje da unapredi ne samo neporesrednu zajednicu nego i celokupni dijalog zemalja Zapadnog Balkana koje često imaju probleme slične prirode.

 

Kao deo ovog dijaloga organizovan je seminar alumnista programa 22. februara 2019. u EU info kutku u Beogradu od strane WBAA u saradnji sa Erazmus studentskom mrežom Srbije. Ispred WBAA su pričale Bojana Zimonjić i Olga Arsić uvodeći učesnike prvenstveno u to kako se organizacija rodila i koja su njihova načela dok je ESN predstavljala predsednica Nacionalnog odbora, Irina Veselinović.

 

  

Pored ovoga, ključni deo seminara je bio posvećen novim mogućnostima u Srbiji koje su omogućene studentima i mladima time što je Srbija postala programska zemlja. Predstavnica Fondacije Tempus, Sofija Petrović, je prezentovala European Solidarity Corps (nekada poznat kao EVS, European Volunteering Service) i Erasmus+ Traineeships i šta tačno znači biti programska zemlja za potencijalne učesnike.

 

Kao alumnisti programa razmene, svoje lične priče su podelile Marija Papić, CEEPUS alumni, bila u Budimpesti Eötvös Loránd University (ELTE), Ana Vukovic, Erazmus+ alumni, bila u Beču, Karl-Franzens-Universität Graz i Jelena Milenković, Erazmus+ alumni iz Bamberga na Univerzitetu Otto Friedrich. Pričajući iz perspektive nakon razmene, sve tri alumnistkinje su podelile njihova iskustva iz internacionalne sredine fokusirajući se šta je to iskustvo značilo za njih na emotivnom kao i poslovnom nivou.

 

  

Takođe je na seminaru prezentovao Carlo Bitteto, predstavnik organizacije garagErasmus koja se bavi umrežavanjem alumnista evropskih programa mobilnosti. Carlo je predstavio ne samo sebe i svoju organizaciju nego takođe je otvorio novi konkurs za Laissez-Passer projekat. Laissez-Passer Erazmus generacije je projekat pokrenut od strane gE povodom tridesete godišnjice Erazmus Plus programa. Projekat dodeljuje simboličan pasoš, odnosno laissez-passer, istaknutim evropskim talentima koji su učestvovali u nekom vidu studijske ili radne mobilnosti. Nakon toga, laissez-passer daje svojim vlasnicima materijalne koristi i prilike u njihovim profesionalnim životima. Više informacija o samom konkursu kao i prethodnom pobedniku možete naći na stranici organizacije.

 

   

Seminar se završio interaktivnom sesijom o internacionalizaciji visokoškolskog obrazovanja u Srbiji i kako podstaći istu kroz postojeće projekte i implementaciju novih ideja od strane učesnika.

 

Članovi Erazmus studentske mreže Srbije su imali priliku da prisustvuju seminaru i vide iz prve ruke kako WBAA i njihove ideje funkcionišu u stvarnom životu. Nakon toga, sledeća dva dana se tokom Nacionalne platforme ESM Srbije raspravljalo o budućnosti Erazmus Plus programa u jednoj novopečenoj programskoj zemlji i novim izazovima koje nas očekuju.

 

Radujemo se daljoj saradnji sa WBAA organizacijom i zajedničkim budućim pobedama!

 
 
 

garageErasmus je profesionalna mreža Erazmus generacije koja ima za cilj da podrži oblikovanje bolje integrisane Evrope. Njihova misija je poboljšavanje života ljudi koji su imali studijska ili radna međunarodna iskustva tako što im pružaju pristup mogućnostima koje mogu da učine njihove karijere uticajnijim za evropsku zajednicu. garagErasmus nastavlja svoju misiju kroz usklađivanje potražnje i ponude međunarodnih poslova, podsticanje socijalnih inicijativa i pomoć u stvaranju novih start-up kompanija.

Western Balkans Alumni Association (WBAA skraćeno) je regionalna asocijacija bivših studenata koji su proveli dio svojih studija u inostranstvu, a finansirani su iz programa obrazovanja i obuke Evropske Unije kao što su Erazmus Plus i akcije Marie Skłodovska-Curie.

Sve fotografije sa događaja možete pronaći na našoj fejsbuk stranici.


Autor:
Nađa Jovičin