Prethodnog vikenda, ESN BelUPgrade imao je veliku čast da na tri dana ugosti mnogo sjajnih ESNera iz druga dva lokalna ogranka iz Srbije - ESN Niš i ESN Novi Sad, a sa njima i brojne ESNere iz Švajcarske, Hrvatske, Poljske, Rusije na našoj drugoj ovogodišnjoj Nacionalnoj skupštini (National Platform-NP) pod imenom Learn, Train, UPgrade. Takođe, bili smo i više nego ponosni što se ceo Nacionalni odbor naše buddy zemlje ESN Švajcarske odazvao pozivu da prisustvuje jednom ovakvom događaju.


Foto: Igor Janković

Prvi dan je bio ispunjen odličnim prezentacijama inostranih ESN ogranaka, sa ciljem da zemlje učesnice međusobno podele instrumente i tehnike rada koje su se pokazale korisnim u praksi. Ovo je bila izuzetna prilika za prisutne ESNere da nauče nešto potpuno novo, kao i da budu inspirisani da prošire polje primene već poznatih praksi i metoda. Vrlo smo srećni što možemo da kažemo da su mnogi našu članovi aktivno učestvovali, postavljali brojna pitanja, a izlagači su pokazali da su dorasli zadatku tako što su na svako uspešno odgovorili.


Foto: Igor Janković

U skladu sa imenom koje smo dali našoj NP, ona je za glavni cilj imala da par veštih ESNera podeli sa nama znanja i veštine stečene neformalnim putem. Ovo je rezultovalo jednim pričljivim subotnjim popodnevom, kad su naši dragi ESNeri imali priliku da čuju nešto više o raznim temama, od kojih su neke sam sistem ESNa, vrednosti koje promoviše i ciljeve kojima stremi, metode pregovaranja i argumentacije u svim situacijama, kako pristupiti potencijalnom poslovnom partneru, sponzoru, i slične. Verujemo da će se ove radionice pokazati vrlo vrednim u daljem razvoju karijera polaznika, kako unutar ESNa, tako i kasnije, van njega.


Foto: Tijana Cvetković / Jovana Milanović

Nedelja ujutru počela je sesijom rezervisanom za članove Nacionalnog i Lokalnih odbora ESN Srbije. Agenda je nastavljena kao što je i planirano, prezentacijom studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su zainteresovani da započnu formiranje novog lokalnog ESN ogranka.


Foto: Tijana Cvetković / Jovana Milanović

Ali, ono što je nedelju, kao poslednji dan NP, učinilo nezaboravnom, bilo je glasanje i oblavljivanje rezultata sprovedenog glasanja za članove novog Nacionalnog odbora. U ulozi predsednice naći će se Marija Papić, koja trenutno obavlja funkciju nacionalnog predstavnika, menadžer za komunikacije biće Nikolina Đurić iz ESN Novog Sada, a Spasoju Ješiću iz istog ogranka pripašće funkcija menadžera projekata. U Nacionalnom odboru, naći će se i prva ikada članica lokalnog ogranka iz Niša, Maša Đorđević, na poziciji menadžera za partnerstva. Posle neizvesnog glasanja, za nacionalnog predstavnika izabrana je Jovana Radojević iz ESN BelUPgrade-a. Igrom slučaja, pozicija potpredsednika je ostala upražnjena, pa je po završetku platforme za nju ponovo otvoren konkurs. Koristimo ovu priliku da čestitamo još jednom novoizabranom timu!


Foto: Tijana Cvetković / Jovana Milanović

Tokom poslednjeg dana platforme, aktiuelni Nacionalni odbor je iskoristio priliku i da zahvalnicama i vrednim poklonima nagradi istaknute članove, koji su se svojim vrednim radnom i trudom izdvojili i dali izuzetan doprinos radu Erazmus studentske mreže u Srbiji.


Foto: Anđa Ilić

Po okončanju izbora i prezentacije rezultata, završili smo zvanični program za nedelju, ali ne i poslednji dan Nacionalne skupštine. Kako je ESN Srbija ove godine proslavila 10 godina postojanja, obeležili smo to uz dobro raspoloženje, tortu i svećice, koje je simbolično ugasio još uvek aktuelni Nacionalni odbor u društvu novoizabranog Nacionalnog odbora i istaknutih alumnista. Sudeći po završnim utiscima, možemo reći da je ova Nacionalna skupština bila i više nego uspešna. 


Foto: Tijana Cvetković / Jovana Milanović

Celokupnu atmosferu sa događaja možete pogledatu u foto albumu ESN Srbije koji se nalazi na našem Flickr nalogu. Vidimo se na narednoj NP u Novom Sadu, u martu 2018. godine!

Autor teksta:
Nada Bakrač