U periodu od 13. do 15. maja 2016. godine na Zlatiboru se okupilo oko 70 studenata iz Beograda, Novog Sada, Niša, kao i zemalja širom sveta. Studenstkoj konferenciji „Let’s Get Mobile!“ koju je organizovala Erazmus Studenstka Mreža Srbija prisustvovali su studenti iz Španije, Rumunije, Litvanije, Rusije, Kariba, Irana, itd. Organizaciju događaja je podržala i sponzorisala organizacija ESAAeu (Erasmus Student and Alumi Asociation).

Cilj okupljanja studenata bio je višestruk. Strani studenti su imali prilku da se upoznaju sa ovim delom Srbije, kao i da degustiraju tradicionalnu srpsku hranu. Družili su se sa srpskim stuentima i podelili sa njima svoje iskustvo kao studenti na razmeni koji dolaze iz drugačije sredine i kulture.

Održan je trening pod imenom „Interkulturalni dijalog“ tokom kog su studenti zajedničkim snagama pokušali da dođu do ogovora zašto dolazi do nerazumevanja prilikom komunikacije između ljudi različitog kulturološkog porekla, kao i da pronađu načine da se takve neprilike prevaziđu. Takođe su radili i na rušenju klasičnih stereotipa i predrasuda vezanih za određene zemlje i narode.

Gosti na ovom događaju bili su još i predstavnici Univerziteta u Beogradu i Boru i nekoliko drugih studenstkih organizacija. Vođena je zanimljiva diskusija između sve tri strane – IROa, članova Erazmus Studenske Mreže Srbije i lično Erazmus studenata. Pokrenuta su pitanja promocije mobilnosti u Srbiji, kao i pitanje kvaliteta usluga koje se ovde pružaju stranim studentima. „Imali smo jedinstvenu priliku da uporedimo sisteme promocije moblnosti u drugim državama, načine prijave za razmene, poteškoće sa kojima sa studenti susreću i da predložimo potencijalna rešenja. Došli smo do novih ideja i sigurni smo da će naša organizacija od sledećeg semestra biti još uspešnija!“

Ovaj događaj sjajan je primer odlične saradnje između studenata iz različitih gradova Srbije kao i predstavnika srpskih Univerziteta i nadamo se da će ovakvih događaja u budućnosti biti još više.

Erazmus Studenstku Mrežu Srbije možete zapratiti na Fejsbuk stranici www.facebook.com/ESNSerbia kao i na Instagramu @esn.serbia .